Ook al is het goed onderhouden, er komt altijd een moment dat je afstand moet doen van een kledingstuk.
Voorbeeld: Die gescheurde jeans van je tiener wordt als trendy beschouwd, maar niet als de kuiten en dijen volledig zichtbaar worden.
Nadenken over hoe je de broek kunt recyclen is essentieel om te voorkomen dat we onze natuurlijke hulpbronnen aanspreken voor de productie van een nieuw product... en zo beperk je de impact op het milieu.
Als hij in de verleiding komt om er een mandje voor in de prullenbak van te maken, houd hem dan tegen! Alleen een juiste vorm van recyclen spaart het milieu en zorgt ervoor dat materiaal zo mogelijk kan worden hergebruikt.
Om het allemaal net even wat makkelijker te maken, hebben we de Kiabi Bag opgericht, een ophaaldienst voor tweedehands kleding (en we nemen alle merken aan! #ForTheGoodCause). Het idee: je stuurt ons je kleren, en wij zorgenvoor een tweede leven!
Vanaf de productiefase denken we over recycling na, door de voorkeur te geven aan kleding uit
één materiaal, dat veel gemakkelijker te recyclen is.
6 Belgische winkels bieden een tweedehandsafdeling aan.
2000 ton kleding en schoenen recyclen in 2025
Tegen 2023 een tweedehandsafdeling aanbieden in al onze winkels
Natuurlijk kan dat! Bij KIABI doen we het namelijk elke dag door in een zeer vroeg stadium van onze collecties samen te werken met onze partnerleveranciers. Zo gaan we aan de slag met comfortabele en praktische materialen, zoals katoen, dat heerlijk zacht, stevig, absorberend en ademend is. Geleidelijk kiezen we echter voor duurzamere versies zoals biologisch katoen of katoen van boeren die bezig zijn om op biologische teelt over te stappen. Hetzelfde geldt voor polyester en polyamide, stoffen die stevig en onderhoudsvriendelijk zijn. We kiezen echter steeds meer voor hun gerecyclede versies en ook voor Ecovero™-viscose.
Onze kleding wordt voornamelijk gemaakt in Azië en het Midden-Oosten, waar we op zoek gaan naar erkende vakkennis en expertise. We werken bijvoorbeeld met partners uit India, die bekend staan om hun reactiviteit en de kwaliteit van hun katoenen breiwerk, of met Chinese leveranciers, die experts zijn in het ontwerpen van warme kleding en truien. Sommige van onze artikelen worden ook in Noord-Afrika en Turkije geproduceerd voor meer flexibiliteit.
We recycleren onze onverkochte artikelen niet, we geven ze weg! We proberen onze verkoopvolumes zoveel mogelijk in te schatten en zo onverkochte goederen, die een belangrijk sociaal en milieuprobleem zijn, te vermijden. Aan het einde van het seizoen kunnen we wel nog onverkochte artikelen hebben. In de zomer van 2021 hebben we bijvoorbeeld 1,3% van onze artikelen niet kunnen verkopen.
Om te voorkomen dat deze nieuwe kleding wordt vernietigd, doneren we ze aan lokale verenigingen in Frankrijk. Sinds 2018 bieden we onverkochte artikelen aan het Agence du don en Nature, dat ze herverdeelt onder Franse non-profitorganisaties. We dragen ook ons steentje bij aan de uitbouw van solidaire winkels, de zogenaamde "Petits Magasins", in Frankrijk: we geven hen onverkochte artikelen, die vervolgens tegen zeer lage prijzen worden aangeboden aan mensen die het echt nodig hebben.
We gebruiken steeds meer duurzame materialen in onze collecties: gerecycled katoen, biologisch katoen of katoen van boeren die bezig zijn om op biologische teelt over te stappen, gerecycled polyester, polyamide en Ecovero™-viscose. Momenteel zijn onze kledingstukken gemaakt met 63,5% duurzamere vezels. We streven echter naar 100% duurzamere vezels in ons textiel in 2025.
Alternatieven die bij KIABI als duurzamer worden beschouwd, zijn alternatieven die energie en/of water en/of producten besparen en watervervuiling en de aantasting van leefgebieden van wilde dieren en ecosystemen beperken.